Miért aludjunk…?

Az alvás ereje

Sokan közülünk igyekeznek minimálisra szorítani az alvásidejüket. Annyi minden van, ami fontosabbnak vagy érdekesebbnek tűnik egy pár órás szunnyadásnál, de – miként a mozgás és a megfelelő táplálkozás – ez is elengedhetetlen az egészséges és kiegyensúlyozott élethez. Az alvás „minősége” alapjaiban határozza meg az ébrenléttel töltött óráinkat, beleértve mentális és emocionális képességeinket, termelékenységünket, kreativitásunkat, fizikális vitalitásunkat de még a súlyunkat is. Nincs még egy ilyen aktivitás, ami ennyire kis energiabefektetéssel ennyire sok pozitívumot eredményezne!

Miért kell az alvás?

Az alvás nem egészen egyenlő azzal, hogy a testünk és az agyunk kikapcsolja magát. Miközben pihenünk az agyunk továbbra is dolgozik, végigellenőrzi azon biológiailag karbantartási lehetőségek sorát, amellyel testünket csúcsformában tudja tartani, felkészítve minket az előttünk álló napra. Kellő mennyiségű pihentető alvás nélkül messze nem lennénk képesek a tőlünk megszokott szinten dolgozni, tanulni, alkotni vagy kommunikálni. Ha rendszeresen lespóroljuk ezt a „szolgáltatást” akkor előbb-utóbb komolyabb mentális és fizikai problémákkal találhatjuk magunkat szembe.

rossz_alvas

A jó hír az, hogy nem kell választanunk egészség és produktivitás között. Amint álomba merülünk az energiaszintünk és ezzel együtt a hatékonyságunk is elkezd emelkedni. Ezzel azt érjük el, hogy sokkal többet képesek leszünk elvégezni egy rendes rápihenést követően mint azokon a napokon, amikor lecsíptünk az alvásunkból.

Mítoszok és tények az alvással kapcsolatosan

  1. Mítosz: éjszakánként egy órával kevesebb alvás nem befolyásolja a napi teljesítményünket. Nem fogják rajtunk észrevenni, hogy fáradtabbak vagyunk, de ugyanakkor hatással lehet arra, hogy mennyire tudunk jól gondolkodni és milyen válaszidővel reagálunk. Továbbá negatívan befolyásolja a keringési rendszerünket, energiaegyensúlyunkat és afertőzésekkel szembeni ellenállóképességünket.
  2. Mítosz: a testünk gyorsan alkalmazkodik az eltérő alvásidő-beosztásokhoz. A legtöbb ember „reszetelni” tudja a biológiai óráját, de kizárólag megfelelő időzítéssel – és akkor is csak napi 1-2 órát. Következésképpen több mint egy hétig is eltarthat egy-egy utazást követő jetlag leküzdése, vagy az éjszakai műszakra történő átállás.
  3. Mítosz: több alvással leküzdhetők a túlzott napi fáradtságból okozó problémák. Az alvással töltött idő mennyisége valóban igen fontos, de igazából az alvás minőségére kell nagyon odafigyelnünk. Sokan alszanak 8-9 órát minden éjjel, de mégsem érzik magukat kipihentnek, amikor felkelnek egyszerűen azért, mert rosszul aludtak; azaz az alvásuk minőségi szintje alacsony.
  4. Mítosz: pótolni tudjuk az elveszett alvásidőt azzal, ha többet alszunk éjszaka. Bár ez a módszer segít valamennyit visszapótolni a hiányból összességében nem alkalmas arra, hogy az összes elveszett alvás negatív hatását semlegesítse. Ráadásul a hétvégi extra szundi felboríthatja az alvásciklusunkat, így még nehezebb lesz vasárnap este időben lefeküdnünk aludni és felkelni azokon a bizonyos, sokunk által „imádott” hétfő reggeleken.
Forrás: The National Institutes of Health
10 jóga póz a kiváló alvásért

10 jóga póz a kiváló alvásért

Egy hosszú, stresszes irodai nap után nehéz lelazítani estére. Ilyenkor sokszor még nagyban zakatol az agy, görcsösek az izmok, így nem csoda, hogy lefekvéskor is teljesen ébren vagyunk. Páran ilyenkor egy pohár finom vörösborhoz fordulunk, de tudnunk kell, hogy ez...

Mit tegyünk, ha kevesebbet aludtunk a kelleténél?

Mit tegyünk, ha kevesebbet aludtunk a kelleténél?

Az alvásadósságot mindenki megfizeti Az alváshiány, vagy alvásdeficit az alvásigényünk és a ténylegesen alvással töltött idő közötti különbség. Minden egyes óra, amit feláldozunk az ébrenlét oltárán az alvás ellenében hozzáadódik az alváshiányhoz, azaz adósságunk...

Az álmatlanság és a kialvatlanság jelei

Az álmatlanság és a kialvatlanság jelei

Mik is az álmatlanság és a kialvatlanság legfontosabb tünetei? Nyolc óránál kevesebb alvás esetén nagy az esély arra, hogy kialvatlanok leszünk. És fogadjunk, lövésed sincs arról, miként hat rád a kellő mennyiségű alvás huzamosabb megvonása. Hogy is van ez? Úgy...