10+1 érdekesség az alvásról – 2. rész

Még mindig nem tudsz eleget az alvásról

Folytatjuk alvással kapcsolatos érdekességekről szóló sorozatunkat – ha lemaradtál volna, az első 10+1 érdekességet ide kattintva olvashatod el!

 1. az elefántok állnak a REM-mentes fázis során, és lefekszenek a REM során
 2. néhány tudós úgy gondolja, hogy azért álmodunk, hogy a hosszútávú memóriánkba rögzítsük az élményeinket, azaz azon dolgokról álmodunk, amikre érdemes emlékezni. Mások pont az ellenkezőjét feltételezik – az agyunk talán így próbál megszabadulni azon élményekről, amik egyébként csak megbéklyóznák agyunkat.
 3. az álmokról még az is kiderülhet, hogy egy totálisan cél nélküli mellékterméke az evolúció során kialakult alvásnak és az öntudatnak
 4. a REM alvás hozzájárulhat az agyunk fejlődéséhez. A koraszülött babák az alvás 75%-át REM fázisban töltik, ez 10%-kal több mint a normál időben születettek esetében. Hasonlóképpen egy újszülött kiskutya, patkány vagy hörcsög szinte kizárólag REM alvásban van, miközben a tengerimalac (amely jóval fejlettebben születik) gyakorlatilag soha nem alszik REM-ben.
 5. a tudósok a mai napig nem tudják megmagyarázni azt az 1998-as tanulmányt ami rávilágított arra, hogy ha az emberi térd hátuljára éles fénnyel világítanak az befolyásolja az agy „beépített ébresztőóráját”
 6. a Brit Védelmi MInisztérium tudósai képesek voltak átállítani a katonák biológiai óráját úgy, hogy alvás nélkül ébren maradjanak 36 órán keresztül. Speciális lencsékbe ültetett vékony optikai kábelek világítottak fehér (a napkeltével megegyező spektrumú), gyűrű alakú fénnyel a katonák retinája körül, megbolondítva az érzékszerveiket ily módon úgy, hogy úgy érezzék, éppen akkor ébredtek fel. A rendszert először amerikai pilótákon tesztelték Koszovó bombázása során.
  17 órányi megszakítás nélküli ébrenlét ugyanakkora mértékben csökkenti az emberi teljesítményt, mintha 0,05%-os lenne a véralkoholszintünk.
 7. az 1989-es alaszkai Exxon olajkatasztrófa, a Challenger űrhajó felrobbanása és a csernobili nukleáris baleset részben alváshiányból fakadó emberi hibákra is visszavezethető
 8. az NRMA biztosítótársaság becslése szerint a fáradtságnak köszönhető minden hatodik közlekedési baleset bekövetkezte
  ha éjszaka zajnak vagyunk kitéve az nagymértékben csökkenti az immunrendszer ellenállóképességét – akkor is, ha nem ébredünk fel rá. Az ismeretlen zajok illetve az alvás első és utolsó két órájában előforduló zavaró neszek okozzák a legnagyobb kért az alvási ciklusokban.
 9. „belső óránk” jelzését, amelynek segítségével bizonyos emberek képesek akkor felkelni, amikor akarnak az ún. adrenocorticotropin hormon robbanásszerű képződése okozza.  A kutatók szerint a szervezetünk az ébresztés okozta stresszt előzi így meg.
 10. az altatók megakadályozzák a REM fázis megjelenését, ami hosszú távon káros lehet a szervezetre
  valamely hozzátartozónk elhunytát követően kialakult álmatlanság esetében az altatószerek megszüntethetik a bánatérzetet
 11. a digitális ébresztőórákból származó vékony fénysugarak is alkalmasak arra, hogy szétzúzzák az alvásciklusunkat még akkor is, ha nem ébredünk fel teljesen. A fény átállít egy „idegi kapcsolót” az agyban, ami pár percen belül lecsökkenti egy, az alvásért felelős kémiai anyag termelődését.
Forrás: abc.net.au
10 jóga póz a kiváló alvásért

10 jóga póz a kiváló alvásért

Egy hosszú, stresszes irodai nap után nehéz lelazítani estére. Ilyenkor sokszor még nagyban zakatol az agy, görcsösek az izmok, így nem csoda, hogy lefekvéskor is teljesen ébren vagyunk. Páran ilyenkor egy pohár finom vörösborhoz fordulunk, de tudnunk kell, hogy ez...

Mit tegyünk, ha kevesebbet aludtunk a kelleténél?

Mit tegyünk, ha kevesebbet aludtunk a kelleténél?

Az alvásadósságot mindenki megfizeti Az alváshiány, vagy alvásdeficit az alvásigényünk és a ténylegesen alvással töltött idő közötti különbség. Minden egyes óra, amit feláldozunk az ébrenlét oltárán az alvás ellenében hozzáadódik az alváshiányhoz, azaz adósságunk...

Az álmatlanság és a kialvatlanság jelei

Az álmatlanság és a kialvatlanság jelei

Mik is az álmatlanság és a kialvatlanság legfontosabb tünetei? Nyolc óránál kevesebb alvás esetén nagy az esély arra, hogy kialvatlanok leszünk. És fogadjunk, lövésed sincs arról, miként hat rád a kellő mennyiségű alvás huzamosabb megvonása. Hogy is van ez? Úgy...